Magelhaenstraat 6
7825 VK Emmen

0591 - 659929

[email protected]

 • 01-02-2022

  Het budgetplan

  Ken je het? De maand is nog niet om maar het geld is al op? Maak een budgetplan! Dit is een overzicht van inkomsten en uitgaven. Niet alleen handig wanneer je geld tekort komt, maar ook om duidelijk te krijgen waar je geld maandelijks aan wordt besteed.

  Wij als bewindvoerders/budgetbeheerders maken hier gebruik van. Voor alle cliënten maken wij een budgetplan. Zo proberen wij te er voor te zorgen dat er aan het einde van de maand nog geld over blijft.

  Het budgetplan geeft in een overzicht weer hoeveel geld er binnenkomt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: salaris, uitkering, pensioen, toeslagen, studiefinanciering en/of kinderbijslag. Van deze inkomsten moeten dan de vaste lasten worden betaald. Dit zijn de uitgaven.

  Bij Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer maken we gebruik van een budgetplan waarmee je op 1 a4’tje kan aflezen hoe het er voor staat.

  Het budgetplan is verdeeld in 3 onderdelen:

  1. Inkomsten
  2. Uitgaven
  3. Totaal

  Inkomsten

  Onder de inkomsten staan alle bedragen welke voor de cliënt binnen komen. De bedragen zijn verdeeld in een aantal kopjes.

  • Regulier inkomen: hier staan de inkomsten uit werk, studiefinanciering of uitkering vermeld.
  • Toeslagen: hier staan de toeslagen welke ontvangen worden van de belastingdienst. Deze toeslagen zijn bedoeld om je huur, zorgverzekering of je kinderopvang te betalen. Kind gebonden budget wordt gebruikt om de extra kosten voor kinderen te betalen. Hier moet gedacht worden aan extra stroom, gas, water, eten, kleren, enzovoort.
  • Bijzondere bijstand: Wanneer iemand zijn vermogen onder bewind is gesteld kan de gemeente bij een laag inkomen hier bijzondere bijstand voor verstrekken. Wanneer dit van toepassing is staat hier hoeveel bijzondere bijstand dit is.
  • Inkomen niet meegenomen in budgetplan: Hier staan alle inkomsten welke niet worden gebruikt om de vaste lasten te betalen.
  • Totaal: Hier staat het totaal van alle inkomsten onder regulier inkomen en, wanneer van toepassing, het kind gebonden budget. De zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag wordt niet in het totaal meegeteld. Deze toeslagen worden verrekenend met de te betalen zorgverzekering, huur en kinderopvang.

  Uitgaven

  Onder uitgaven staan alle uitgaven welke Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer maandelijks, betaald of spaart. De uitgaven zijn onderverdeeld in verschillende groepen:

  • Wonen: hier staan alle uitgaven welke gemaakt worden voor een woning. Denk hierbij aan: de huur min de huurtoeslag, het voorschot elektriciteit en gas, voorschot water, een garagebox, enzovoort.
  • Zorg: hier staan alle vaste lasten welke te maken hebben met zorg. Denk hierbij aan: de zorgverzekering min de zorgtoeslag, sparen voor het eigen risico, betaling aan het CAK of zelf te betalen zorgkosten.
  • Verzekeringen: hier staan alle verzekeringen behalve de autoverzekering (deze vind je onder voertuigen).
  • Huishoudgeld: hier staat hoeveel geld er gebruikt wordt voor weekgeld of maandgeld.
  • Internet/televisie/telefonie: hier staan alle betalingen welke gedaan worden voor internet, televisie en telefonie thuis en voor mobiele telefonie en internet. Ook staan hier de betalingen aan eventuele abonnementen van streamingsdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+
  • Voertuigen: hier staan alle betalingen welke gedaan worden voor een auto, brommer, scootmobiel of ander voertuig. Ook eventuele verzekeringen voor de voertuigen staan hier bij vermeld.
  • Kinderopvang: wanneer je gebruik maakt van kinderopvang staan hier de kosten van de opvang min de ontvangen kinderopvangtoeslag.
  • Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer: hier staan alle betalingen welke gedaan worden aan Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer min de eventueel te ontvangen bijzondere bijstand.
  • Overige: hier staan alle betalingen welke niet onder de bovengenoemde groepen vallen.

  Totaal

  Uiteindelijk worden de uitgaven van de inkomsten afgetrokken waardoor je weet hoeveel geld er na het betalen van de (vaste) lasten over blijft. Dit geld kan gebruikt worden om achter de hand te houden voor onverwachtse facturen of een wasmachine die onverwacht stuk gaat.

  In overleg met de contactpersoon kan ook gekeken worden of er een deel van het overgebleven geld gebruikt kan worden als extra voor allerlei doelen zoals: kopen van kleding, gaan naar de kapper of een dagje weg met de kinderen.

  Hulp nodig?

  Heb je hulp nodig bij het opstellen van een budgetplan? Neem dan contact met ons op.

  Terug naar overzicht

  De deur staat altijd open

  Wanneer u zich wilt aanmelden kunt u het aanmeldformulier invullen. Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug en we gaan samen een afspraak maken. Een afspraak met Houkes is altijd vrijblijvend.

  © Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer
  Online vooruit met Webba