Magelhaenstraat 6
7825 VK Emmen

0591 - 659929

[email protected]

 • Beschermingsbewind

  Soms lukt het je niet meer voor je eigen geldzaken te zorgen. Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met meekomen in de alle geldzaken. Geestelijke of lichamelijke beperkingen zorgen er voor dat het niet meer lukt om je geldzaken te regelen.

  Problemen met geldzaken

  Als het, om wat voor reden dan ook, niet meer lukt je eigen financiën te regelen, moet een ander dat doen. Vaak zijn dat dan familieleden of hulpverleners of het wordt helemaal niet geregeld. Het is soms lastig om iemand te helpen en tegelijkertijd iemands portemonnee beheren.

  Toch is het belangrijk dat de geldzaken goed geregeld zijn. Een beschermingsbewindvoerder kan hierbij helpen. Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer is al ruim 15 actief als beschermingsbewindvoerder.

  Waarom bewind?

  Beschermingsbewind kan om twee redenen/grondslagen worden aangevraagd bij de rechtbank in uw regio:

  en / of

  Tijdens een aanmelding kijken wij altijd samen met u, betrokken familie en de betrokken professionals op basis waarvan beschermingsbewind wenselijk is. Ook verzorgt Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer de aanvraag bij de rechtbank.

  Hoe werkt het

  U kunt zich via onze website, per telefoon, per e-mail of door bij ons op kantoor te komen aanmelden. Met deze aanmelding gaan wij direct aan de slag. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken voor een intakegesprek.

  Dit gesprek duurt ongeveer een uur. Bij dit gesprek is het belangrijk dat u zo veel mogelijk post, bankafschriften, een gelding identiteitsbewijs (ID-Kaart, Paspoort, Rijbewijs of Verblijfsvergunning) en andere belangrijke papieren klaar hebt liggen. Hierdoor kunnen wij u sneller helpen.

  Tijdens het gesprek gaat een van onze medewerkers met u en eventuele hulpverlening, familie of andere betrokkene uw verhaal doornemen. Daarnaast vertellen wij u wat beschermingsbewind inhoudt en wat u kunt verwachten.

  Na het tekenen van de papieren kunnen wij aan de slag voor u.

   

  Budgetbeheer vooraf

  Om u zo snel mogelijk te helpen beginnen wij met pré-bewind (budgetbeheer tot de rechter het beschermingsbewind heeft uitgesproken).

  Wij vragen bankrekeningen aan, zorgen dat uw inkomen op de nieuwe bankrekening wordt gestort en gaan daarna de huur, gas, elektra, water, verzekeringen, enzovoort betalen. We gaan dan ook alle instanties waarmee u mee te maken heeft een brief sturen om vanaf dat moment de post naar ons toe te sturen in plaats van naar u te sturen.

  Bij de rechtbank

  Wij versturen voor u het verzoekschrift naar de rechtbank. Het kan zijn dat de rechter u wil zien voordat ze een bewindvoerder gaan toewijzen.

  Hiervoor moet u naar de rechtbank in uw buurt. Een medewerker vanuit Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer zal ook naar de rechtbank komen, zodat u samen met deze medewerker bij de rechter bent. De rechter bepaalt dan of u een bewindvoerder krijgt. 6 Weken nadat u bij de rechtbank bent geweest ontvangt u hier brief over. Dit is de beschikking van de rechtbank. Vanaf dat moment heeft u een bewindvoerder.

  Taken van de bewindvoerder

  De hoofdtaak van de bewindvoerder is om de financiële situatie stabiel te houden. Dit houdt in dat er niet meer geld uit mag gaan dan er aan inkomen binnen komt.

  Ook regelt de bewindvoerder, als u daarvoor in aanmerking komt, bijzondere bijstand, kwijtschelding van belastingen, eventuele toeslagen en andere regelingen.

  Als u schulden heeft zal de bewindvoerder, als het mogelijk is, deze zo snel mogelijk gaan inventariseren en u aanmelden bij de gemeente om deze schulden te gaan oplossen.

  U ontvangt van ons elke maand een afschrift van uw beheerrekening en welke mutaties zijn gedaan op deze rekening. U kunt bij ons ook digitaal uw rekeningen inzien. Dit kan op elk moment van de dag.

  Waarom Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer

  Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer heeft al jaren ervaring op het gebied van beschermingsbewind. In deze jaren hebben wij veel mensen geholpen met of zonder schulden.
  Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer:

  • Regelt kosteloos het pré-bewind. (Budgetbeheer voordat het bewind is uitgesproken door de rechtbank);
  • Onderhoudt intensief contact tijdens de opstart fase. Hierbij heeft u in korte een aantal afspraken om u zo goed mogelijk te informeren over wat wij voor u doen;
  • Is transparant in de werkzaamheden welke wij voor u verrichten. U kunt inloggen in het portaal (mijnhoukes.nl) of u ontvangt elke maand een maandoverzicht;
  • Is goed bereikbaar met extra lange spreekuren;
  • Geeft altijd een rechtstreeks nummer van je contactpersoon;

  * Pré-bewind is gratis voor iedereen waarbij sprake is van een laag inkomen. Wanneer u met uw inkomen in uw gemeente in aanmerking komt voor bijzondere bijstand is het pré-bewind gratis. Wanneer wij wel kosten in rekening brengen voor pré-bewind wordt dit vooraf gecommuniceerd.

  Meer informatie of u aanmelden

  Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden? Dan kunt u ons aanmeldformulier gebruiken of het contactformulier hiernaast.

  De tarieven worden jaarlijks door het ministerie van Justitie en Veiligheid vastgesteld. Een tarievenoverzicht kunt u vinden bij onze downloads.

  Wanneer u tijdens het bewind in aanmerking komt voor bijzondere bijstand vragen wij dit aan. De gemeente kan dan het bedrag (volledig) vergoeden.

  Contact formulier

  De deur staat altijd open

  Wanneer u zich wilt aanmelden kunt u het aanmeldformulier invullen. Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug en we gaan samen een afspraak maken. Een afspraak met Houkes is altijd vrijblijvend.

  © Houkes Bewindvoerders & Zorgbeheer
  Online vooruit met Webba